Lagotto en truffels

Foto De Tijd.

 

Algemeen

De Lagotto Romagnolo werd oorspronkelijk gebruikt als waterhond, beter gezegd als apporteur van geschoten waterwild, in de lagi in het noordoosten van Italië. Wanneer heel wat van die lagi werden drooggelegd, werd de Lagotto meer en meer ingezet als truffelzoeker. Hoewel truffels worden gezocht met alle honden, rashonden en andere, ontwikkelde de Lagotto zich tot een ras dat specifiek wordt gefokt voor het truffelwerk.

 

 

Voor de doorsnee truffelzoeker is op de eerste plaats een goede truffelhond belangrijk, geen rashond, geen mooie hond. Om die reden zijn heel wat rassen met elkaar vermengd, louter op basis van hun capaciteit als truffelzoeker. Dit heeft de Lagotto geen goed gedaan op vlak van raszuiverheid. De pioniers van het ras hebben dan ook hun handen vol gehad met het opnieuw uitzuiveren van het ras. Anderzijds heeft het truffelwerk ook snel het voordeel van de zeer goede neus van de Lagotto ontdekt, waardoor dit ras opnieuw de aandacht kreeg, ook in de fokkerij.

Een "mooie" Lagotto is een Lagotto die door zijn lichaamsbouw zeer geschikt is om truffels te zoeken. Vanuit dat perspectief is ook de zeer gedetailleerde rasstandaard opgesteld.

 

En Bourgogne

 

Ondertussen heeft de Lagotto zijn adelbrieven als truffelzoeker vast en zeker verdiend. Tegelijk is er ook heel wat energie gespendeerd aan het fokken op basis van raszuiverheid.

 

Onze Lagotti

Onze honden worden ook getraind op truffelwerk. Dit gebeurt spelenderwijs vanaf de eerste maanden. Wanneer we de gelegenheid hebben, bieden we onze honden ook aan op de werkproef. We hebben ook al in België truffels gevonden, zowel op een truffière als in de volle natuur.

In België komen in het wild de zomertruffel (Tuber Aestivum of Scorzone) en de Bourgondische truffel (Tuber Uncinatum) voor. Geteeld op zeer kleine schaal komt ook de Tuber Melanosporum voor.

 

 

 

Home